1000 Schilling " Sisi" Erzsébet magyar királyné 1/2 Uncia

Km031

1000 Schilling

Erzsébet magyar királyné  Genfben ,1898-ban történt merényletének 100. évfordulójára

ország: Ausztria

évszám: 1998

anyaga: Arany 986/1000

méret: 30 mm

súly: 1/2 uncia 16,22g (15,99 szín súly)

tartás: PP ,hibátlan,kapszulában

Bővebb leírás

375 000 HUF

Egyéb infó

Előlap: A királyné portréja

Hátlap: A tragikus esemény ábrázolása a Genfi-tónál .Erzsébet királyné a szívéhez kap,mellette udvarhölgye aki a sétára elkísérte.

A merénylet:

Erzsébet 1898. szeptember 9-én Genfbe utazott annak ellenére, hogy kísérete nem tartotta kellően biztonságosnak/előkészítettnek látogatását, próbálva lebeszélni ez irányú terveiről, sikertelenül.Másnap a kis számú kíséretének vele maradt tagjával, Sztáray Irmával a Beau Rivage Szállóból a Genfi-tó partján húzódó sétányon a hajóállomásra sietett,mikor Luigi Lucheni olasz anarchista fellökte, és egy hegyesre élezett reszelővel szívtájékon szúrta.

Az elkövető vallomásában magára vállalta a merénylet kizárólagosságát, arra is utalva, hogy nem Erzsébet volt eredeti célpontja, hanem az orléans-i herceg, s az ő váratlan távozását követően döntött arról, hogy más úgyszintén prominens személyt kíván „helyette” megölni, lehetőleg valamely uralkodócsalád tagját. Ekkor értesült a sajtóból Erzsébet genfi tartózkodásáról. A rablótámadásnak vélt merényletet követően Erzsébetet járókelők udvarhölgye közreműködésével felsegítették, tovább folytatva sétájukat, elérve az induló hajót. Nem sokkal később azonban rosszul lett a fedélzeten, kísérői fűzője meglazításakor szembesültek sebesülésével. A királyné utolsó mondata magyarul hangzott el, udvarhölgyeihez szólva kérdezte: "Mi történik velem?" A kapitány Sztáray kérésére visszatért a kikötőbe, ahonnan hordágyon szállították az eszméletét vesztett uralkodónét korábbi szállodai lakosztályába. Az ellátására kirendelt orvosok már csak a halál beálltát tudták megállapítani. (Egyes újabb orvostörténeti vélekedések szerint, ha megfelelő kórházi ellátást kap és időben megműtik, a korabeli viszonyok esetén is megmenthető lett volna.)

Erzsébet holttestét teljes kíséretével udvari különvonat szállította Bécsbe, temetésére egy héttel a merényletet követően, szeptember 17-én került sor. A kapucinusok templomának császári kriptájában (Kaisergruft) helyezték végső nyughelyére fia, Rudolf koporsója mellé.